It is currently Sat Sep 20, 2014 3:46 am


All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 56 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: power steering oil leaking due to presure switch- need help
PostPosted: Sat Oct 18, 2008 2:25 pm 
L License
L License

Joined: Wed Jun 14, 2006 12:48 am
Posts: 24
Power steering oil reservoir at low level within a month after topping up. A check showed that oil is leaking from power switch located behind the right front wheel. Part number is 7700435692. Its just the size of one's thumb and costs.....dont fall off your chair...RM723.58 from Proton. Confirmed the price with other
sources in Proton and its correct.
Therefore are there any forum members with contacts with Renault or other sparepart shops who can help me out. Maybe the part will be cheaper. Thanking in advance.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: power steering oil leaking due to presure switch- need h
PostPosted: Tue Oct 21, 2008 9:35 am 
Stunt Driver
Stunt Driver
User avatar

Joined: Sun Jun 18, 2006 12:41 am
Posts: 2580
savvyscar wrote:
Power steering oil reservoir at low level within a month after topping up. A check showed that oil is leaking from power switch located behind the right front wheel. Part number is 7700435692. Its just the size of one's thumb and costs.....dont fall off your chair...RM723.58 from Proton. Confirmed the price with other
sources in Proton and its correct.
Therefore are there any forum members with contacts with Renault or other sparepart shops who can help me out. Maybe the part will be cheaper. Thanking in advance.


wat.??? mahalllllllll giler.. ape kater bro u tanye ngan bro airline.. mungkin dia ada stok kot..


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Mon Nov 17, 2008 4:58 pm 
L License
L License

Joined: Thu Jun 15, 2006 8:10 pm
Posts: 9
Location: KK
aku baru terperasan jgk minyak power steering kt keta aku tetiba je kt low level wlpn br lepas topup...dlm hati rasa2 mcm ader mslh je nie...kasi biar la dulu..tup2 ader plk member ader problm same...so mmg kete aku pn ada problem la nie :sad: ...waaa duit xde nk repair...ah! topup je lah kan kalu dh kt smpi kt low level tu...kalu ader duit br g repair..masalahnyerrr

ADER MASALAH TAK KALAU KITA LAMBAT REPAIR BENDA ALAH YG BOCOR TU???*den xdo duit la nak repair sekrg!*


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 14, 2008 1:28 am 
L License
L License

Joined: Tue Apr 01, 2008 8:16 pm
Posts: 4
bro... u pergilah rs service auto kat bandar puteri tu. aku penah kena dulu.... ko punya skru kat power stering tu bocor... aku g kat rs dia bagi renault punya... harga dlm rm300 plus je...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 24, 2008 9:25 am 
Professional Driver
Professional Driver
User avatar

Joined: Wed Jun 14, 2006 2:21 pm
Posts: 380
Location: Bukit Mertajam,Penang
sawi wrote:
bro... u pergilah rs service auto kat bandar puteri tu. aku penah kena dulu.... ko punya skru kat power stering tu bocor... aku g kat rs dia bagi renault punya... harga dlm rm300 plus je...


boleh bagitau renault model apa tuh..leh cari area penang nih..

_________________
Image
NRU Motorsports - Blue Division
http://www.friendster.com/asriearmy
www.savocnru.net


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 24, 2008 10:31 am 
Stunt Driver
Stunt Driver

Joined: Mon Jun 12, 2006 12:43 pm
Posts: 1900
Airline also selling it for RM300++ ...contact him.

_________________
I LOVE MY SAVVY

Image


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 04, 2009 9:16 am 
Full License
Full License
User avatar

Joined: Thu Jul 20, 2006 5:52 pm
Posts: 181
Location: TaMaN kiaRa HiLL VieW-->WanGsa MaJu
ni dh kali kedua power stereng aku bocor...dulu dlm waranty x pe la....skang ni aku just to up jer kalo tgk level dia da krg....

_________________
----->>>I NeVeR haD a dReaM coMe tRuE,buT oNcE i dReaM a saVvy...it`s coMe tRuE

----->>>i HaVe NeW dReaM...my tHiRd caR......


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Sun Jan 04, 2009 9:00 pm 
Professional Driver
Professional Driver
User avatar

Joined: Wed Jun 14, 2006 2:21 pm
Posts: 380
Location: Bukit Mertajam,Penang
mula2 aku igt rosak sebab human defect..kena tool ka time buka oil filter...rupanya material defect...mahal sebab ada logo renault... :evil:

_________________
Image
NRU Motorsports - Blue Division
http://www.friendster.com/asriearmy
www.savocnru.net


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 13, 2009 5:14 pm 
L License
L License

Joined: Fri Jul 18, 2008 2:41 pm
Posts: 22
Location: SErdaNg.
KETE AKU SAMA, PELIK LAH, CAMNE LEH BOCOR..BENDA KECIK, PASTU MAHAL NAK MAMPUS..if anyone can help us here..rm700 is quite high


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 13, 2009 5:25 pm 
Stunt Driver
Stunt Driver

Joined: Mon Jun 12, 2006 12:43 pm
Posts: 1900
wah steering system pun kena pakai renault punya ke :oops:

Check with Proton..BLM should fit.

_________________
I LOVE MY SAVVY

Image


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 13, 2009 5:49 pm 
Global Moderator
Global Moderator
User avatar

Joined: Mon Jun 19, 2006 8:00 pm
Posts: 5517
Location: Penang
hypermount wrote:
wah steering system pun kena pakai renault punya ke :oops:

Check with Proton..BLM should fit.


this is good news.. how much is BLM's switch?

_________________
Problem in the north? let me know how I can help .
0103906165 ERT


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 14, 2009 1:01 am 
L License
L License

Joined: Fri Jul 18, 2008 2:41 pm
Posts: 22
Location: SErdaNg.
sure kaa boleh pakai BLM punye? by the way, i checked international price pun over RM250++, so no wonder Mr Hoe put Rm360...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 15, 2009 4:03 pm 
L License
L License

Joined: Fri Jul 18, 2008 2:41 pm
Posts: 22
Location: SErdaNg.
Aku dah contact Marmasru pasal mod, bagus jugak..aku dah setelkan masalah ni..Marmasru mod sendiri, aku terus gi bengkal suruh diorg seal terus switch tersebut, mekanik pakai gam utk cermin seal kan swirch..so switch tu tak function lg..dah test drive, tiada masalah..murah Rm 15 jer..

So before korang buat benda ni, fahamkan fungsi power steering pressure switch sedalam-dalamnya..aku tak bertanggungjawab kalo jadi pape ek...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 15, 2009 4:35 pm 
Professional Driver
Professional Driver
User avatar

Joined: Mon Mar 31, 2008 12:27 pm
Posts: 445
Location: [Kuantan, Pahang D. M]
Ada pic tak untuk benda alaf ni....kedudukan pressure switch dimana?


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 15, 2009 7:34 pm 
L License
L License

Joined: Fri Jul 18, 2008 2:41 pm
Posts: 22
Location: SErdaNg.
ermm dia kat area oil filter...dia bersambung ngn paip..ada sambungan "T"..


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: power steering oil leaking due to presure switch- need help
PostPosted: Tue Jul 21, 2009 3:40 pm 
L License
L License
User avatar

Joined: Fri Aug 18, 2006 4:04 pm
Posts: 13
Location: Sungai Buloh ~ Kampong Baru KL ~ Putrajaya
hi...
aku pun baru jg ada problem mcm tu. switch tu betul2 dekat dgn oil filter dan bersebelah dgn tayar kanan. kalu tak hati2 buka kat area sewaktu dgnnya memang mudah kena pada switch power steering tu..aku tak ganti baru, hanya terus tampal kat dlm guna getah hos radiator..aku tanya mekanik, tak perlu risau sebab switch tu utk stopkan pump motor power steering supaya tak mati dan elak over pusing steering ke kanan @ kiri sampai habis.. kalu nak repair switch tu jgn pula time enjin dah panas, sebab bila sejuk soket skrew tu dah payah nak ketat (boleh ketat tapi kena banyak sabar)... so ini just my 1 sen idea. nak beli switch mahal.. 8)

_________________
-----------------------------------
.: NaGa DeGiL :.
-----------------------------------


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: power steering oil leaking due to presure switch- need help
PostPosted: Wed Jul 22, 2009 2:12 am 
Stunt Driver
Stunt Driver
User avatar

Joined: Sun Jun 18, 2006 12:41 am
Posts: 2580
naga degil wrote:
hi...
aku pun baru jg ada problem mcm tu. switch tu betul2 dekat dgn oil filter dan bersebelah dgn tayar kanan. kalu tak hati2 buka kat area sewaktu dgnnya memang mudah kena pada switch power steering tu..aku tak ganti baru, hanya terus tampal kat dlm guna getah hos radiator..aku tanya mekanik, tak perlu risau sebab switch tu utk stopkan pump motor power steering supaya tak mati dan elak over pusing steering ke kanan @ kiri sampai habis.. kalu nak repair switch tu jgn pula time enjin dah panas, sebab bila sejuk soket skrew tu dah payah nak ketat (boleh ketat tapi kena banyak sabar)... so ini just my 1 sen idea. nak beli switch mahal.. 8)


wah bro... modified ekk... emm... so far camne bro.. ok ke stakat ni..?? :roll: :roll: :roll:


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: power steering oil leaking due to presure switch- need help
PostPosted: Wed Nov 04, 2009 8:04 pm 
P License
P License

Joined: Thu Jul 26, 2007 3:44 pm
Posts: 97
i pun kena case ni, -[ ditapis ]- betul, tanya kat PESC, 700 lebih.... :evil: :evil: :evil:


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: power steering oil leaking due to presure switch- need help
PostPosted: Wed Nov 04, 2009 8:15 pm 
Stunt Driver
Stunt Driver
User avatar

Joined: Wed Jan 10, 2007 3:34 pm
Posts: 2236
Location: Bumi Allah S.W.T
tingchung_chin wrote:
i pun kena case ni, -[ ditapis ]- betul, tanya kat PESC, 700 lebih.... :evil: :evil: :evil:

Hi Tingchung,
I pun penah kena dan I dah tukar kat bengkel luar. U cuba cari kat kedai spareparts yang jual parts Proton especially Savvy. I beli switch tu cuma 300 je. Campur upah dalam 320.00. Sebenarnya switch Waja 1.8 (Enjin Renault cam Savvy) pun guna benda yang sama. Cuma dulu harga dia cuma 200 je. Biala Proton dah dapat tau diorang dah up harga sampai 300. WTF???
Dulu harga switch dengan kabel = RM250. Sekarang RM300 = switch saja walaupun cable Waja 1.8 tu tak boleh pakai kat Savvy kita. :censor: betul diorang ni.
BTW U duduk area mana? KL ke?

_________________
Savoc.net & Savocnru.net:
CRU126 & NRU173


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: power steering oil leaking due to presure switch- need help
PostPosted: Thu Nov 05, 2009 1:11 pm 
P License
P License

Joined: Thu Jul 26, 2007 3:44 pm
Posts: 97
hasfanie26 wrote:
tingchung_chin wrote:
i pun kena case ni, -[ ditapis ]- betul, tanya kat PESC, 700 lebih.... :evil: :evil: :evil:

Hi Tingchung,
I pun penah kena dan I dah tukar kat bengkel luar. U cuba cari kat kedai spareparts yang jual parts Proton especially Savvy. I beli switch tu cuma 300 je. Campur upah dalam 320.00. Sebenarnya switch Waja 1.8 (Enjin Renault cam Savvy) pun guna benda yang sama. Cuma dulu harga dia cuma 200 je. Biala Proton dah dapat tau diorang dah up harga sampai 300. WTF???
Dulu harga switch dengan kabel = RM250. Sekarang RM300 = switch saja walaupun cable Waja 1.8 tu tak boleh pakai kat Savvy kita. :censor: betul diorang ni.
BTW U duduk area mana? KL ke?

I duduk kat Penang, deklat Juru Auto City. I dah balik dari PESC Juru, 200% confirm switch tu leaking, harganya, i boleh cakap, "menajukkkan", RM870++, i pengsan terus :cry: :cry: :cry:

i tak tukar, top up oil dulu, RM21 1 little, tuang baru tak sampai 1/5 botol, compare 870, still boleh tuang banyak kali lagi, hahaha...

tengok la macam mana dulu, cos case i "menitis" sikit, so sekali top up, rasa rasa boleh tahan seminggu 2 kut, i report nanti, still observe gi.

Tapi i dengar boleh cari barang ni kat Renault SC, dia orang kata, dalam RM300 sajek, so i mungkin pi cari sabtu ni, kalo RM300++ dgn upah, i tukar je, kalo lebih, i tunggu la lagi 3 weeks, i biasa pi KL, cos i punya ah moi kat sana, on and off cari kena turun KL , bila turun nanti, tukar kat RS Auto, member I kat SvCR kata, dalam RM300 included instalation, murah kan dari Proton:lol: :lol: :lol:


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 56 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to: